Články

                                    Výlet do okolí Písku

V sobotu 26.5.2018 jsme navštívili několik sbírek v okolí Písku. Jako první byla sbírka pana Slaby, překrásná zahrada, rostliny a jejich prezentace prostě nádhera. Pak následovala sbírka pana Vodičky, krásné letité rostliny a příjemné posezení a popovídání. Další navštívenou sbírkou byla sbírka pana Kováře. Tak velikou kolekci rostlin z rodu Tephrocactus z nás zatím nikdo neviděl. K završení krásného dne jsme si nemohli nechat ujít výstavu kaktusů v Táboře. Úžasně rozkvetlé rostliny by jim mohl jistě každý jenom závidět. Všem pánům moc děkujeme za ochotu a vstřícnost s jakou se nám věnovali, den jsme si užili dokonale a o tom, že jsme dovezli spoustu nových rostlin pro obohacení našich sbírek snad ani nemusím mluvit :) 

                              Výlet do rakovnických sbírek


Pár obrázků z povedeného celodenního výletu do rakovnických sbírek, který se konal v sobotu 3.6.2017. Ještě jednou chceme všem majitelům navštívených sbírek moc poděkovat za ochotu a krásné rostliny, které jsme si odvezli.


             Soutěž - Můj nejmilejší kaktus (sukulent)

  • Na naší příští schůzi 25. 5. jsme pro členy i nečleny připravili soutěž o nejmilejší kaktus. Jelikož jsou kaktusy a sukulenty rostliny dlouhověké, tráví s námi při dobré péči velkou část našeho života. Taková rostlina se stává členem domácnosti a určitě k ní máme nějaký vztah. Pojďte nám ukázat rostlinu, která má svůj příběh, určitě takovou doma máte. Možná je krásná a každý rok bohatě kvete nebo sice není tak pěkná, ale je pro vás důležitá jako vzpomínka na nějaké pěkné chvíle nebo někoho, kdo vám ji před lety daroval. Přijďte mezi nás se svými rostlinnými přáteli, podělíme se o naše příběhy a třeba ta vaše rostlina zrovna vyhraje!

        Přednáška o pěstování mrazuvzdorných kaktusů

V poslední době se stále častěji setkáváme s pěstováním zimovzdorných kaktusů na skalkách, v truhlících na balkónech i v miskách vně okenních parapetů. Většina kaktusů a sukulentů, ať už z Mexika nebo z JAR, se musí před naší zimou pracně stěhovat domů, jinak musíme platit nemalé částky za temperování skleníků. Pěstování zimovzdorných rostlin je tak zajímavý doplněk nebo vhodná alternativa pěstování. Taková pěkně založená skalka na zahradě netradičně osázená kaktusy jistě upoutá každého svoji originalitou, i obyvatelé sídlištních bytů nemusí být o pěstování těchto rostlin ochuzeni. Malý balkón nebo lodžie, i to je vhodné místo pro osázení truhlíků a mís. Také se vám často stává, že klasické muškáty a petúnie na oknech v truhlících v létě jen "hoří"? A člověk nestačí zalévat a hnojit. A co víc, když jsou v září nejhezčí, je už sezóna u konce a na jaře nás čeká nákup nových rostlin. Zkuste mini skalku z kaktusů, také krásně kvetou, ale s konví se rozhodně neuběháte a při dobré péči máte na mnoho let vystaráno. Jak na to, nám přijde poradit pan Jiří Vondráček, jeho přednáška nám určitě ukáže nové možnosti pěstování mrazuvzdorných kaktusů u nás. 


Na konci roku

Na sklonku roku určitě všichni bilancujeme co se nám povedlo, co míň a co chceme pro příští rok zlepšit. Kdo ještě s výsevy nezačal, tak určitě začátek roku bude vhodným obdobím. Já většinou začínám v lednu, vysévám do výsevníku pod zářivky. Jako substrát používám Zeolit, řádně propraný a s plísněmi nemám nejmenší problém. Vše roste jak má a na jaře mají rostlinky před ostatními slušný náskok.

                                                                  Iveta Perglová 

 


Podzimní úvaha

Připravit, pozor, vytrňujeme!

V posledních dnech nám kaktusářům počasí přeje. Sluníčka je ještě dost a nižší noční teploty přispívají ke krásnému vytrňování a vyzrávání našich miláčků. Přestože jsem člověk výrazně teplomilný a nejradši mám léto s teplotami téměř tropickými, na podzim se těším kvůli kráse kaktusových trnů. Barvami jen hýří a není to jen ta prvoplánová krása jako u květů.

Na podzim se netěší pouze můj muž z představy, co toho zase přibylo a kam to proboha dáme. Ano, úklid na zimoviště se pomalu blíží, ale ještě se můžeme sbírkou těšit, tak to tedy dělejme a těšme se nejen z kaktusů.                                                                                                                   Iveta Perglová

© 2016 Kaktusáři Kladno
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky